Erhverv, Turisme & Bosætning

Gruppen arbejder med at fremme kendskab til og vilkår for Bosætning på Mols og Helgenæs. Bl.a. arbejdes der med markedsføringstiltag for området, og der afvikles årlig bosætningsdag under mottoet “FLYT TIL MOLS” samt flere andre spændende aktiviteter for at fremme kendskabet til områdets fantastiske kvaliteter overfor såvel nuværende som kommende beboere.

I 2019 er der bosætningsdag d. 26. maj 2019. Læs mere om dagen her

Indlæg om gruppens aktiviteter:

Tilflytter-brunch med hyggesnak og drømme

af Sofie Saxtoft, Mols i Udvikling

Der var flot fremmøde og god stemning ved søndagens brunch for ny-tilflyttere i Knebel.

"Det gode ved at bo på Mols er, at alt kan lade sig gøre – hvis vi selv gør det.”

Sådan lyder velkomsten fra medarrangør Ole Brus Sørensen, da Borgerforeningen Mols og Mols i Udvikling søndag formiddag slår dørene op til brunch i Molshallens cafeteria for alle områdets ny-tilflyttede borgere.

Flaget er hejst og ca. 60 nye molboer i alle aldre er mødt frem til et par timer med god mad, information om området og – ikke mindst – hyggeligt samvær med nye naboer. Hen over kaffekopper og pølsemadder går snakken lystigt om alt fra muligheden for at åbne tyrkisk restaurant til at oprette legegrupper for småbørnsfamilier. Det er tydeligt at mærke, at netop lysten til at realisere drømme og være med til at skabe et godt og levende lokalmiljø er noget, både ny-tilflyttere og ’gamle molboer’ er fælles om.

Dorte og Torben sidder ved et tegnebord med deres tre døtre på 6, 4 og 2 år, som har fået godt gang i legen med andre af brunchens yngste gæster. Familien er for få måneder siden flyttet fra Frederiksbergs brosten til græs mellem tæerne på Helgenæs:

”Vi har drømt om Mols i mange år, så da jeg i sommer pludselig fik mulighed for at flytte mit job som journalist til Århus, endte det med, at vi bare forlængede ferien i vores sommerhus på Helgenæs. Vi vendte simpelthen ikke rigtig tilbage efter ferien”, fortæller Dorthe.

Med tre mindre børn var det især tanken om at skifte den trange lejlighed i byen ud med et liv med natur, en god skole og et levende lokalmiljø, der trak. ”Vi har fulgt Mols i Udvikling og holdt øje med alt det, der sker her i lang tid. Det ville vi rigtig gerne være del af”, fortsætter hun.

Familien bor stadig i sommerhuset, mens de leder efter drømmeboligen på Mols, så Torben falder hurtigt i snak med en af de lokale, som kender til både det officielle og det uofficielle boligmarked på Mols.

Ved et andet bord lidt væk fra børnestemmer og kulørte tuscher har parret Annette og Jens Peter slået sig ned sammen med deres nye nabo Nelson. De er alle inden for det seneste års tid flyttet til Basballe midt i Mols Bjerges smukke natur:

”Jeg kommer fra Odense og kendte egentlig ikke så meget til området, men da min kæreste viste mig Mols Bjerge, blev jeg helt overvældet. Jeg har en gammel drøm om at ride, inden jeg bliver alt for affældig, og det har jeg rig mulighed for her”, siger Nelson med et glimt i øjet.

For Annette, Jens Peter, Nelson og kæresten derhjemme har Mols betydet en mulighed for at nyde en del af livet, hvor man ikke længere har hjemmeboende børn, men stadig har masser af energi og kræfter til at opleve og udforske. En tid med mere frihed og fritid. Derfor er brunchen også en anledning til at høre, hvordan man kan deltage i de mange aktiviteter og initiativer under Mols i Udvikling:

”Det her er simpelthen et fantastisk arrangement, og vi har fået en masse information, vi kan gå videre med, når vi kommer hjem”, lyder det fra Jens Peter.

Da der efter et par timer bliver sagt farvel, går mange af gæsterne fra brunchen med nye kontakter i telefonbogen, små håndskrevne huske-lapper og aftaler om at mødes igen. For en meget tilfreds Ole Brus Sørensen har det netop været målet for arrangørerne:

”Vi havde et ønske om at få alle vores nye medborgere til at føle sig velkommen og til at forstå, hvor meget vi egentlig kan opnå her på Mols, fordi vi gør det sammen. Det synes jeg lykkedes ret godt i dag.”

 


Få én på opleveren til Åbent Hus på Mols og Helgenæs

Mols og Helgenæs skruer charmen på og åbner dørene på vid gab, når frivillige, foreninger og erhvervsliv inviterer til Åbent Hus søndag d. 27. maj 2018. Det bliver en folkefest med aktiviteter i hele området for både børn og voksne. Tanken er at give børnefamilier og andre interesserede en ægte ”Mols-oplevelse” med masser af natur, hygge, fællesskab – og forhåbentlig give endnu flere lyst til at flytte til området.

Mange har de seneste år fået øjnene op for, at Mols har noget ganske særligt at tilbyde – ikke mindst for børnefamilier. Helt unik natur, stærke fællesskaber, gode børneinstitutioner og skoler samt et spirende iværksættermiljø har betydet, at stadig flere ser Mols som et oplagt alternativ til tilværelsen i de trængte større byer. Hvis du også er nysgerrig på, hvad livet på landet kan give dig og din familie, så er du velkommen til brunch og en dag spækket med oplevelser på Mols og Helgenæs søndag d. 27. maj.

”Vi synes jo, at Mols og Helgenæs er det bedste sted i verden at bo. Her er masser af plads til at udfolde sig, og vi har skønne boliger til en brøkdel af prisen i Aarhus og København. Mols og Helgenæs har med andre ord utrolig meget at byde på, og det vil vi gerne dele med folk, der overvejer at flytte bopæl”, siger Ole B. Sørensen, der er talsmand for Bosætningsgruppen under Mols i Udvikling, der står bag arrangementet.

Dagen vil byde på en perlerække af oplevelser rundt omkring på Mols og Helgenæs, hvor gæsterne både kan opleve børneinstitutioner, komme på guidet nationalparktur, få en tur på vandet med kajakklubben eller bådelauget, bage pandekager hos søspejderne, spise en is ved Sletterhage Fyr, se på bobler hos champagneiværksætteren og meget mere.

Og som hyggelig afslutning på dagen har en række af områdets familier sat vand over til kaffe og en snak med dig og din familie om livet på Mols og Helgenæs.

Mols og Helgenæs har smuk natur og et terræn som udfordrer store og små bjergryttere

Programmet for dagen ser således ud:

Kl. 10.00 Brunch i Molshallen, Knebel. Velkomst og orientering:  Hør en ny-tilflytters oplevelse med at komme til Mols, få nyttig viden om foreningsliv, skoler og daginstitutioner og mød Syddjurs’ Borgmester (og molbo) Ole Bollesen. Besøg informationsstande og få en snak med de lokale.

Kl. 11:45 Guidede ture. Vælg mellem guidet Tour de Mols i bus rundt på skønne Mols og Helgenæs med røverhistorier, kulturminder og smukke udsigter. Eller tag med på Tour de lokale børneinstitutioner samt Molsskolen og Syddjurs Friskole, få et indblik i det gode børneliv og lad ungerne teste legepladsen.

Kl. ca. 13:30 forventer vi at være tilbage ved Molshallen. Herefter spredes ”festen” ud til hele området, og gæsterne selv kan tage på opdagelse med et kort i hånden over de mange aktiviteter på Mols og Helgenæs. Hold kaffe-pit stop hos en lokal borger på vejen og oplev livet som børnefamilie på landet.

Samtidig vil ejendomsmæglere være vært for ”åbent-hus” og stå klar til at vise potentielle tilflyttere de udvalgte huse, der er til salg. (Tilmelding direkte til de respektive mæglere nødvendigt).

Surfklubben har mange aktiviteter året rundt - og alle er velkomne. Til Åbent Hus kan du også opleve miljøet i surfklubben eller nyde synet, når der prøves kræfter med bølgerne

Hvem står bag arrangementet?

Du kan læse meget mere om Mols og Helgenæs på www.molsiudvikling.dk eller på Mols i Udviklings Facebook-side. Der er desuden oprettet en Facebook-begivenhed, hvor du kan læse mere om arrangementet og evt. tilmelde dig.

For yderligere oplysninger:

Se alle detaljer her eller kontakt:

Ole B. Sørensen, Bosætningsgruppen, tlf.: 2090 2202, mail: obs@snedkergaarden.dk

Dagsprogram for den 27. maj
Aktiviteter på Mols & Helgenæs d. 27. maj
Standholdere på dagen
Tur program Skole & Børnehaver
Turprogram Mols & Helgenæs
Hårde facts - Bløde værdier
Huse til salg på Mols

I "Rodzonen" i Knebel hjælper børn, voksne og ældre hinanden med at dyrke grønt og passe dyr - og ofte sluttes af med fællesspisning. Rodzonen holder også åbent d. 27/5 - så kig gerne forbi.

 


Vi kan, når vi står sammen!

Af Sofie Saxtoft Højlund, Mols i Udvikling

Mols har på ganske få år vendt tendensen med faldende børnetal, fraflytning og tiltagende mat ”udkantsstemning” til i dag at være et område i rivende udvikling med mange tilflyttere, et spirende kreativt og innovativt miljø og et stærkt lokalt fællesskab på tværs af områdets mange landsbyer. Forklaringen på dette markante skift skal bl.a. findes i paraplyorganisationen Mols i Udvikling (MiU) – et lokalt og frivilligt initiativ, som har til formål at samle lokale foreninger, institutioner og ildsjæle i den fælles indsats for at gøre Mols til et attraktivt sted at leve.

Fælleshaverne i Knebel

MiU blev egentlig skabt på en trist baggrund. Omkring 2014 stod det klart, at det inden for en kortere årrække ville blive nødvendigt at sammenlægge de små skoler og institutioner på landet. Man var fra kommunalpolitisk hold overbevist om, at den urbaniseringstendens, som gennem længere tid havde præget samfundet, uundgåeligt også ville få konsekvenser for Syddjurs Kommune og dermed også for Mols. Men lokalbefolkningen, skolen og børnehaverne ville det anderledes! Frem for offerattitude og apati valgte man at tage kampen op og insistere på, at man kan vende en udvikling, når man står sammen og kæmper.

Den indignation som startede MiU blev katalysator for nytænkning og en fornyet fællesskabsfølelse i området, og hurtigt piblede forskelligartede initiativer og små selvbestaltede udvalg frem – alle med det formål at styrke og udvikle ”det gode liv” på Mols. Siden fik MiU støtte af bl.a. Realdania, DGI og Syddjurs Kommune via ”Landsbyklyngeprojektet”, som hjalp til at skabe en samlende og stærk organisation bag de mange ildsjæle. På den måde er der blevet skabt en stærk platform bestående af lige dele indignation og struktur.

MiU engagerer i dag over 200 frivillige, som er fordelt på ca. 25 undergrupper med hver sit relevante projekt. Mange drømme er allerede blevet realiseret, fx vandrestisystem (Kløverstier), Fælleshaverne som bringer børn, unge og gamle sammen om at dyrke jorden, strikkeklub, surfklub, bryggeri, naturklub for familier der laver fælles aktiviteter i Nationalpark Mols Bjerge og meget, meget mere. Samtidig er der blevet arbejdet intenst på at synliggøre de mange tilbud og aktiviteter på Mols, så de kan være med til at tiltrække nye borgere til området.

Mols Surf Klub er relativt ny, men står allerede bag en årlig surf-festival og et væld af aktiviteter for hele familien.

I skrivende stund er store dele af lokalsamfundet involveret i den årlige Åbent  Hus-fest på Mols og Helgenæs, som finder sted søndag d 27/5 fra kl. 10.  Det bliver en folkefest med aktiviteter i hele området for både børn og voksne – med bålpandekager hos spejderne, besøg hos champagneproducenten, rideture, en tur med kajakklubben på vandet eller guidet bustur i naturen og i de lokale børneinstitutioner. Frivillige, foreninger og erhvervsliv står bag, og planlægningen har stået på i mange måneder. Det har været hårdt arbejde, men samtidig giver det en følelse af stolthed:

”Vi synes jo, at Mols og Helgenæs er det bedste sted i verden at bo. Her er masser af plads til at udfolde sig, og vi har skønne boliger til en brøkdel af prisen i Aarhus og København. Mols og Helgenæs har med andre ord utrolig meget at byde på, og det vil vi gerne dele med folk, der overvejer at flytte bopæl”, siger Ole B. Sørensen, der er talsmand for Bosætningsgruppen under Mols i Udvikling, der står bag arrangementet.

Historien om MiU viser, at man i fællesskab kan vende en udvikling, hvis man er tilstrækkeligt tosset, tændt og ihærdig. Vi kan, når vi står sammen!


Brugermøde om Knudepunktet boblede over af gode ideer

Egnsteater, fællesspisning, brætspilscafé, indendørs tumlebane, skatermiljø, fællessang, madspildsprojekt, grejbank til naturture... ideerne var mange og stemningen god, da ca. 50 potentielle brugere af det kommende "Knudepunkt" mødtes til information og fælles brainstorm tirsdag aften på Molsskolen.

Af Sofie Saxtoft Højlund, Mols i Udvikling

Foto: Mols i Udvikling

Mols i Udvikling var vært for tirsdagens arrangement, som var det første i en række møder med det formål at informere og involvere interesserede borgere og kommende brugergrupper i opbygningen af det nye fælles hus for molboer, helboer og områdets gæster.

Processen omkring Knudepunktsprojektet har stået på længe - men målet ser ud til at være inden for rækkevidde. Med byrådets beslutning om at bevillige 14 mio. (her af 12 mio. til nyt børnehus), med støtte fra Tved Sparekassefond, med positiv dialog med de store fonde der skal medfinansiere projektet, samt ikke mindst med næsten 300.000,- indsamlede kroner fra lokalbefolkningen er der meget, der tyder på, at byggeriet bliver en realitet.

"Vi arbejder målrettet på, at vi indvier Knudepunktet med juletræsfest d. 20.12.2020", sagde Mols i Udviklings formand Grith Mortensen i sin velkomsttale på mødet.

Foto: Mols i Udvikling

Efter et kort statusoplæg fik mødedeltagerne til opgave at brainstorme over mulige aktiviteter og indholdsønsker til Knudepunktet. Det resulterede i et virvar af post it-notes og ideer, som i løbet af mødet blev systematiseret og kvalificeret gennem dialoger på tværs af de vidt forskellige borgergrupper, som var mødt op.

Foto: Mols i udvikling

Repræsentanter fra bl.a. Borgerforeningen, menighedsråd, ungdomsklub, Nationalpark Mols Bjerge, strikkeklubben, fællesbestyrelse og ansatte fra skole og børnehaver, naturklub, kulturklub, elevråd, IF Mols, Molshallen, Syddjurs Bibliotek og Lyngparken kastede sig ud i ivrige diskussioner, som både viste, at de kommende brugere af Knudepunktet har forskellige behov - men også at der er stor vilje til at finde frem til gode fælles løsninger.

Foto: Mols i Udvikling

Alle aftenens ideer og pointer er nu i hænderne på "Knudepunktsgruppen" under Mols i Udvikling. Her skal de dels bruges i de afsluttende forhandlinger med fondene, og dels indgå i det kommende forløb med arkitekter og entreprenører. Sidst men ikke mindst skal de spille en væsentlig rolle i at sikre, at Knudepunktet bliver et sted, hvor alle har lyst til at komme og lyst til at spille sammen med hinanden.

Hvis du har lyst til at vide mere om Knudepunktet og om, hvordan du kan støtte projektet med kroner og/eller engagement, kan du læse mere her. Kommende borgermøder og arrangementer annonceres via Mols i Udviklings Facebookside.


Erhvervsindsamlingen er i gang....

Januar 2018

Det nye år byder på mange spændende opgaver omkring det nye "Knudepunkt".

Indtil videre har det været Kommunikationsgruppen under Mols i Udvikling der har stået for indsamlingen til det nye hus, men nu har vi fået hjælp fra en anden gruppe, nemlig vores Bosætningsgruppe. De fleste af medlemmerne i denne gruppe er erhvervsdrivende og de har påtaget sig opgaven at stå for salg af erhvervsaktier til støtte af "Knudepunktet".

Vores mål er som minimum at nå 500.000 kr. og vi er allerede godt på vej. Der er indtil nu indsamlet godt 165.000 kr. ved salg af folkeaktier, erhvervsaktier, auktioner, bolsjesalg og flaskeindsamling. Vi er så glade for den store støtte vi nu får fra Bosætningsgruppen og det er dejligt at vi kan hjælpe hinanden med at nå i mål.

De unge fra valgfaget Mols i Udvikling fra Molsskolen har allerede købt 2 aktier for de penge de har tjent på bolsjesalg og flaskeindsamling. Dejligt at de unge også engagerer sig i det projekt der gerne skulle blive til et dejligt mødested for dem også.

Om ikke så længe vil I kunne se nogle bannere (designet af valgfaget MIU) ved skolen og Molshallen, som illustrerer det indsamlede beløb. Disse opdateres løbende, så det bliver synliggjort hvor meget der er indsamlet og ellers kan I følge med her på siden og på Facebook.

Sideløbende har vi travlt med møder med fonde, ansøgninger og de mange processer der er omkring det nye byggeri. I kan læse mere på siden her omkring status pt. og så lover vi at vende tilbage løbende med yderligere informationer.

Derudover er Mols i Udvikling indstillet til prisen Årets Landsby i Region Midtjylland. Der er i alt 5 kandidater og prisen uddeles i løbet af foråret til den heldige vinder! Vi krydser fingre 🙂

Følg meget gerne med på vores facebook side: https://www.facebook.com/molsiudvikling/

...og meld dig meget gerne ind i vores indsamlingsgruppe:    Tilmeld her......

Har du lyst til at støtte projektet ved køb af en folkeaktie, så læs her:

https://molsiudvikling.dk/crowdfunding-mols-i-udvikling/koeb-en-folkeaktie/

Hvis du derimod gerne vil købe en erhvervsaktie, så skriv en mail til post@molsiudvikling.dk

Mange glade hilsener fra Kommunikationsudvalget MIU