Stemmer fra Mols og Helgenæs

Ny podcast-serie sætter spot på mol- og helboer, fortid og nutid, landskab og liv. I 10 afsnit besøger vi forskellige mennesker, der er knyttet til Mols og Helgenæs på forskellig vis. 

Forestil dig, at du er højt over Danmark. Du svæver ind over Djursland. Vejene snor sig i det bakkede landskab, gennem småbyer, mellem marker. Du er over Jyllands næse, formet af kystens linjer, omgivet af det blå vand. Du lader dig falde – ned mellem spredte skyer, her er Mols og Helgenæs. Hvad er det for et sted? Er der en særlig ånd her? Hvordan er stemningen, lydene, farverne? Hvem lever i det bakkede og bugtede landskab, hvor havet altid er nær?

Det undersøger vi i denne podcast, Stemmer fra Mols og Helgenæs. I ti afsnit går vi tæt på fortid og nutid, og du er mere end velkommen til at lytte med.

Podcasten er skabt af Kulturgruppen under Mols i Udvikling i samarbejde med Molsarkivet og med støtte fra Syddjurs Kommune og Tved Sparekasses Fond. Vært er antropolog Suzan Tugcu.

Afsnittene kommer løbende her på hjemmesiden og i din yndlings-app i løbet af 2021 og 2022. De nyeste afsnit ligger øverst:

Afsnit 3: Sommerfest på Mols
Hvert år den første weekend i juli er der sommerfest på Mols. Festen varer i tre dage, og der er et hav af aktiviteter, telte, optog, fodbold, musik og masser af fest. Sommerfesten er årets fest, indgangen til sommeren, hvor børn, unge og gamle mødes på tværs af byer, og hvor udenbys molboer valfarter hjem. I dette afsnit fortæller Rasmus Brock og Christine Vistoft Rasmussen om deres sommerfester. Rasmus er tidligere lærer på Molsskolen og har været til alle sommerfester, siden han flyttede til Mols for 44 år siden. Christine er opvokset på Mols og tager os med tilbage til sin barndoms- og ungdoms sommerfester. Ikke mindst til den sommerfest, hvor hun dansede med Steffen, som i dag er hendes mand. Det hele tilsat lyden af sommerfesten 2019, takket være optagelser, som Leif Gilsager står bag. Længde: 25 minutter.

Lyt til afsnit 3 her


Rasmus Brock og Christine Vistoft Rasmussen foran boldbanen, der huser Sommerfesten på Mols. I år var festen desværre aflyst pga. corona. I 2022 tager Molsfesten revanche 🙂

Afsnit 2: Et helt livs somre på Mols
Ved Begtrup Vig ligger sommerhusene på række ud til stranden. Nogle sommerhuse har været i de samme familiers eje, siden de blev bygget. Nogle helt tilbage  omkring 1940.

I afsnittet møder vi Ulla Willumsen og Toke Nørby, der er kommet i deres familiesommerhuse hele livet. Ullas forældre byggede i 1939 og Tokes i 1941, og det var huse uden strøm og vand i mange år frem. Ulla og Toke fortæller blandt andet om barndommens somre på Mols i 1940’erne og 50’erne.  Om at bade i havet, fiske, sejle med Mira-bådene til Aarhus, cykle i sand og lyden af Mælkeras’ hestevogn. Historien handler også om, hvordan sommerhusfolkets og de lokales liv vikler sig sammen, ikke mindst igennem handel. Og podcasten slutter hos Tage Jørgensen, der er berømt for sine fine kartofler, som både sommergæster og fastboede kommer forbi for at købe.

Lyt til afsnit 2 her

Du kan også læse mere om sommerhuslivet ved Begtrup  Vig her

Afsnit 1: Ny på Mols og Helgenæs
I det første afsnit af “Stemmer fra Mols og Helgenæs” møder vi Signe Kirk Lomholt, der er flyttet fra Nørrebro til den lille landsby Vistoft på Mols med sin familie. Signe fortæller om sine bekymringer inden flytningen en december aften for tre år siden, og om hvordan huset, haven, området og ikke mindst naboerne har omfavnet hende og familien. Vi tager også med, når Signe besøger sin farmor, Rie Lomholt, der flyttede til spidsen af Helgenæs for 62 år siden fra storbyen Aarhus. Det var en ganske anden tid, og oplevelsen af at være ny var også en ganske anden.  Længde: 25 minutter.

Lyt til afsnit 1 her