Stemmer fra Mols og Helgenæs

Ny podcast-serie sætter spot på mol- og helboer, fortid og nutid, landskab og liv. I 10 afsnit besøger vi forskellige mennesker, der er knyttet til Mols og Helgenæs på forskellig vis. 

Forestil dig, at du er højt over Danmark. Du svæver ind over Djursland. Vejene snor sig i det bakkede landskab, gennem småbyer, mellem marker. Du er over Jyllands næse, formet af kystens linjer, omgivet af det blå vand. Du lader dig falde – ned mellem spredte skyer, her er Mols og Helgenæs. Hvad er det for et sted? Er der en særlig ånd her? Hvordan er stemningen, lydene, farverne? Hvem lever i det bakkede og bugtede landskab, hvor havet altid er nær?

Det undersøger vi i denne podcast, Stemmer fra Mols og Helgenæs. I ti afsnit går vi tæt på fortid og nutid, og du er mere end velkommen til at lytte med.

Podcasten er skabt af Kulturgruppen under Mols i Udvikling i samarbejde med Molsarkivet og med støtte fra Syddjurs Kommune og Tved Sparekasses Fond. Vært er antropolog Suzan Tugcu.

Afsnittene kommer løbende her på hjemmesiden og i din yndlings-app i løbet af 2021-2023. De nyeste afsnit ligger øverst:

Afsnit 7: Mols og Helgenæs set gennem præstens øjne
Jan Schmidt kom til Mols som nyuddannet præst i 1984. Jan Schmidt var præst i pastoratet for Tved, Vistoft og Helgenæs i 36 år – og som præst blev han hurtigt et kendt og betydningsfuld ansigt for mange mol- og helboer. I dag er Jan Schmidt pensioneret præst og bosat på Helgenæs, og herfra fortæller han om sit liv som landpræst på Mols og Helgenæs.
Igennem hans fortælling møder vi mol- og helboerne på nye måder. Vi hører om dødsfald,  møder mellem mennesker hos Købmanden, det tætte kendskab til hinanden, naturen, der vælter ind gennem vinduerne, sammenhold og nysgerrig interesse, juleaftener tykke af stemning og mennesker i krise ved bryggersdøren i præstegården i Tved. Længde: 24.43 min.

Lyt til afsnit 7 her


Jan Schmidt, tidligere præst og nu bosat på Helgenæs. 

Afsnit 6: Fyret på spidsen af Helgenæs
Sletterhage fyr ligger på spidsen af Helgenæs med udsigt til havet, Samsø og forbipasserende skibe på vej mod Aarhus. Fyret er stadig aktivt og guider skibe sikkert ind i sejlrenden. Fyret passes og drives af fyrpasser Hans Christian Minke og frivillige fyrvagter fra foreningen Sletterhage Fyrs Venner. I dette afsnit fortæller Hans Christian Minke, som også er ismand og formand for Fyrets venner, om fyrets historie og betydning for Helgenæs.
Vi hører om hulsten, der hver morgen vender tilbage til stranden, om frivillige fyrvagter, Mærsk-skibe der sejler tæt forbi, salget af fyret til private, folkelig opstand og tilbagevenden til offentlig ejendom. Vi møder også fyrvagt Niels Havers, der flere år i træk har været årets fyrvagt – en titel, som uddeles til den årlige fest i foreningen. Hvem vinder prisen i 2021? Det får du også at vide, når podcasten kigger ind til årets store fest i Fyrets venner.

Lyt til afsnit 6 her

j)

Afsnit 5: Sange til Mols og molboerne
Kan man indfange stemningen på Mols og molbosjælen i sange? Det undersøger det femte afsnit i serien, hvor musiker Simon Laursen fra Vrinners fortæller om arbejdet med at lave en ny version af den gamle “Sangen til Mols”. Det er en særdeles folkekær sang, der synges til private fester og den traditionsrige sommerfest. En sang, der binder generationer sammen om det at være molbo og at høre til.
Simon fortæller også om to helt nye sange til mols og molboerne, som han har skrevet sammen med sin musikerkollega Anders Jørgensen. Sange der er sprunget ud af egne og lokale molboeres erindringer om barndommens lege, skøjteløb på Agri sø, naturen, aftnerne på Brocafeen i Knebelbro, de lange gåture på Mols og Helgenæs – og molboernes ønske om, at alle skal kende alle.

Lyt til afsnit 5 her


Simon Laursen ved søen i Agri.

Lyt til sangene på Youtube:

Afsnit 4: Pigeliv på Mols
Hvordan er det, at være pige og ung kvinde på Mols – og hvordan har det ændret sig over tid? I afsnit 4 fortæller Karen-Margrethe Josiasen, altid kaldet “Søster”, om livet som pige og ung kvinde på Mols i 1940’erne og 1950’erne. Om drillerier fra aarhusianerne, der ankom med båden “Ellen”, om at tage på udflugt til storbyen Aarhus og købe stof til årets fine kjole og gå på konditori, om danseskole, gymnastik, hjemmesyet tøj – og om at komme ud og tjene og gå til bal på Hotel Molsbjerge. Vi hører også et indslag fra DR programmet “Molboeftermiddag”, fra 1947, hvor den dengang 10-årige Karen-Magrethe fortæller om at være barn på Mols.
Karen-Magrethes barnebarn, Ingeborg Josiasen på 16 år, lytter med – og fortæller om, hvordan det er at være barn og ung på Mols i dag. Hvor naturen og turene ind til storbyen stadig er vigtige, men også om, hvordan internettet har åbnet for nye muligheder for indtryk, popkultur og venskaber langt væk fra.

Tak til DR for brug af klippet fra ‘Molboeftermiddag’ med vært/journalist Christian Kryger, sendt første gang 22. maj 1947.

Lyt til afsnit 4 her


Karen-Margrethe Josiasen og barnebarnet Ingeborg Josiasen fortæller om at være barn og ung på Mols med 70 års mellemrum.

Afsnit 3: Sommerfest på Mols
Hvert år den første weekend i juli er der sommerfest på Mols. Festen varer i tre dage, og der er et hav af aktiviteter, telte, optog, fodbold, musik og masser af fest. Sommerfesten er årets fest, indgangen til sommeren, hvor børn, unge og gamle mødes på tværs af byer, og hvor udenbys molboer valfarter hjem. I dette afsnit fortæller Rasmus Brock og Christine Vistoft Rasmussen om deres sommerfester. Rasmus er tidligere lærer på Molsskolen og har været til alle sommerfester, siden han flyttede til Mols for 44 år siden. Christine er opvokset på Mols og tager os med tilbage til sin barndoms- og ungdoms sommerfester. Ikke mindst til den sommerfest, hvor hun dansede med Steffen, som i dag er hendes mand. Det hele tilsat lyden af sommerfesten 2019, takket være optagelser, som Leif Gilsager står bag. Længde: 25 minutter.

Lyt til afsnit 3 her


Rasmus Brock og Christine Vistoft Rasmussen foran boldbanen, der huser Sommerfesten på Mols. I år var festen desværre aflyst pga. corona. I 2022 tager Molsfesten revanche 🙂

Afsnit 2: Et helt livs somre på Mols
Ved Begtrup Vig ligger sommerhusene på række ud til stranden. Nogle sommerhuse har været i de samme familiers eje, siden de blev bygget. Nogle helt tilbage  omkring 1940.

I afsnittet møder vi Ulla Willumsen og Toke Nørby, der er kommet i deres familiesommerhuse hele livet. Ullas forældre byggede i 1939 og Tokes i 1941, og det var huse uden strøm og vand i mange år frem. Ulla og Toke fortæller blandt andet om barndommens somre på Mols i 1940’erne og 50’erne.  Om at bade i havet, fiske, sejle med Mira-bådene til Aarhus, cykle i sand og lyden af Mælkeras’ hestevogn. Historien handler også om, hvordan sommerhusfolkets og de lokales liv vikler sig sammen, ikke mindst igennem handel. Og podcasten slutter hos Tage Jørgensen, der er berømt for sine fine kartofler, som både sommergæster og fastboede kommer forbi for at købe.

Lyt til afsnit 2 her

Du kan også læse mere om sommerhuslivet ved Begtrup  Vig her

Afsnit 1: Ny på Mols og Helgenæs
I det første afsnit af “Stemmer fra Mols og Helgenæs” møder vi Signe Kirk Lomholt, der er flyttet fra Nørrebro til den lille landsby Vistoft på Mols med sin familie. Signe fortæller om sine bekymringer inden flytningen en december aften for tre år siden, og om hvordan huset, haven, området og ikke mindst naboerne har omfavnet hende og familien. Vi tager også med, når Signe besøger sin farmor, Rie Lomholt, der flyttede til spidsen af Helgenæs for 62 år siden fra storbyen Aarhus. Det var en ganske anden tid, og oplevelsen af at være ny var også en ganske anden.  Længde: 25 minutter.

Lyt til afsnit 1 her