Skolehaver & Fælleshaver

 

 

______________________________________________________________________________________

En sommerhilsen fra alle os til alle jer

Endnu et spændende Mols i Udvikling (MIU) år går på held og det er tid til at gøre status på året, der gik. Modsat dronningen, så gør vi det ikke sidst på året, men her ved sommerferiens begyndelse, hvor alle frivillige så småt også kan begynde at tænke på en tiltrængt sommerferie.

Året i år har stået i ungdommens tegn, for de unge fra udskolingen på Molsskolen har virkelig taget ansvar for udviklingen af Mols & Helgenæs, så det bliver meget sjovere at være ung på Mols. Der blev oprettet et nyt linjefag på skolen, hvor skolens 7.-9. årgang kunne vælge et fag, som de helt selv kunne præge i den retning, som de syntes var spændende. Det er blevet til produktion og salg af bolsjer, skærebrætter og smykker, hvor de penge, der er tjent, er blevet brugt til køb af folkeaktier i det nye ”Knudepunkt”, der skal bygges ved Molshallen. De unge sluttede året af med en større fællesspisningsevent i juni, hvor overskuddet igen gik til Knudepunktet. Selvsamme linjefag vandt ved Syddjurs Awards-showet også Demorådets pris for deres superfine engagement i projekt Mols i Udvikling.

De mange fine initiativer smittede af på andre unge fra udskolingen, som ugen inden ferien arrangerede løb for hele skolen til fordel for Knudepunktet, så også stor tak til linjefaget Rend og Hop og de fire sponsorer de fandt til dagen.

”Knudepunkt”-projektet skrider fremad, og der er nu etableret en ejendomsfond, Knudepunktet Mols, som bliver bygherre for det nye mødested. I bestyrelsen sidder Grith Mortensen (MIU formand), Arne Gynther (udpeget af Syddjurs Kommune), Claus Peter Olesen (Molsskolen og daginstitutionerne), Claus Gustav Pettersson (Syddjurs Biblioteker), Eva Hilligsøe Elsig (MIU næstformand) og Anna Kathrine Bisgaard Sørensen (arkitekt). Desuden er en række kvalificerede folk tilknyttet bestyrelsen. Der er valgt en bygherrerådgiver på basis af indhentede priser fra to rådgivere – valget er faldet på John Karl Jensen fra NIRAS. John vil i de kommende måneder – i tæt samarbejde med Syddjurs Kommunes arkitekter og bygningskonstruktører – udarbejde byggeprogram og lave prækvalifikation. Arkitektkonkurrence forventes afholdt først på efteråret. Som led i dette arbejde, har projektgruppen været tilbage hos brugerne og diskutere behov og evt. ændringer til det rumprogram der blev udarbejdet i midten af 2017. Formænd for disse grupper er: Søren Ibsen (Bevægelse ude), Inge Boie (Bevægelse inde), Jette Kristensen (Børneliv), Marianne Als Nielsen (Madhus) og Kasper Østvig Nissen (Kultur).

MIU har, afledt af det store Knudepunkt projekt, søgt kommunens PUK-udvalg om midler til at deltidsansætte en person, der kan hjælpe og understøtte de frivillige i deres opgave med at udvikle det gode liv på hele Mols og Helgenæs. Der bliver tale om en projektansættelse, og vi håber at kunne ansætte efter sommerferien. Det er meningen, at personen skal hjælpe med at koordinere og samle trådene i de mange projekter og aktiviteter i området. Det er IKKE meningen, at vedkommende skal overtage de frivilliges arbejde – blot understøtte de mange fantastiske ting, som allerede sker.

Finansiering Det samlede budget for det fysiske byggeri i Knudepunktet er på knap 37 mio. kr. ekskl. moms. Der arbejdes intensivt på at få alle midler bragt i hus via fondsmidler. Indtil videre kan vi informere om, at vi har 1,5 mio. fra Tved Sparekasses Fond og 12 + 2 mio. fra Syddjurs Kommune til hhv. Børnehus og Knudepunktet. Forhandlingerne med en række fonde er i den sidste fase.

 Indsamling i lokalområdet blev igangsat 12. oktober 2017 primært via salg af folkeaktier, samt aktiviteter på den etablerede facebookside for indsamlingen, hvor der har været forskellige auktioner over bl.a. bolsjer, brændevin og bildæk.

En aktiv indsats i forhold til at få sponsorater fra områdets virksomheder er iværksat først i 2018. Også her møder gruppen stor velvilje, men også sund skepsis i forhold til, om finansieringen kommer på plads. Der holdes naturligvis streng justits med de indsamlede midler, og alle orienteres om, at de får pengene tilbage – skulle projektet mod forventning ikke blive til noget. Der er pr. 9. juli 2018 indsamlet 329.000 kr., så vi er mere end halvvejs i forhold til vores mål.

 Brugerinddragelse og nye samarbejdspartnere på indholdssiden. Der er en meget aktiv dialog med Syddjurs Biblioteker om at samarbejde på indholdssiden. Pt. arbejdes på at etablere et godt miljø for de unge – også før Knudepunktet realiseres. Molsskolens linjefag, ”Mols i Udvikling” vil sammen med Syddjurs Biblioteker starte med at etablere en brætspilscafe efter sommerferien.

Der har været afholdt brugermøde den 3. april, hvor mere end 50 lokale aktører diskuterede aktiviteter i og omkring Knudepunktet. Det var fantastisk at mærke engagementet hos lokalbefolkningen – i alle aldre fra 7.-8. klasses elever til dem på 75+. Det er planen, at aktiviteter igangsættes også før Knudepunktet står færdigt. Dermed vænner vi brugerne til den nye måde at dele med hinanden og arbejde på kryds og tværs af organisationer og foreninger og i et tæt offentligt/privat-samarbejde.

 

Menighedsrådene har overdraget præstegården og sognegården til køberen, og i øjeblikket hutler man sig igennem i forhold til at finde steder, hvor korene kan øve, hvor konfirmanderne kan modtage undervisning, og hvor der kan afholdes sogneaftener. Der er derfor ingen tvivl om, at menighedsrådene glæder sig utroligt meget til at Knudepunktet bliver en realitet. Menighedsrådene planlægger et indsamlingsarrangement inden for det næste halve år, hvor overskuddet skal gå til Knudepunktet.

Efter sommerferien afholdes der et BORGERMØDE, hvor vi sammen med Syddjurs Kommune vil orientere om hele byggeprocessen og omkring den arkitektkonkurrence, der skal skydes i gang lige efter ferien. Borgermødet afholdes i Molsskolens festsal onsdag d. 15. august kl. 17-19. Alle er meget velkomne.

Året har budt på flere spændende aktiviteter, blandt andet den store Bosætningsdag/Åbent Hus-dag i slutningen af maj. Det var en fantastisk dag, hvor både indfødte, tilflyttere og potentielle tilflyttere fik et indtryk af, hvad der sker af spændende ting her på Mols og Helgenæs. Der var rig mulighed for at se private hjem, huse til salg, forsamlingshuse, landsbyer på charmeoffensiv, natur, foreninger, institutioner og meget, meget mere, og ja, mon ikke der er et par stykker der allerede er på vej herud efter sådan en dejlig dag i vores skønne område.

Der har været afholdt en Velkomstbrunch for tilflyttere anno 2017 i samarbejde med Borgerforeningen Mols. Dette var meget velbesøgt og vi forventer at gentage succesen for tilflyttere for året 2018 i løbet af efteråret.

Også Byens Blå Torv i Knebelbro har afholdt Åbent Hus, hvor man kunne komme ned og se deres fine planer for et blåt og vådt mødested for alle generationer. De fine tegninger blev vist frem og der blev fortalt om de mange spændende aktiviteter der er og skal være på havnen. Byens Blå Torv er et samarbejde mellem Bådelauget, Vinterbaderne, Søspejderne, Kajakklubben, Molsskolen og børnehaverne, samt Surfklubben.

Året har budt på mange andre spændende aktiviteter, så som Gentænk Landsbyen i forbindelse med Århus Kulturby 2017, hvor vi blandt andet var på besøg i Grundfør og selv havde besøg af en delegation fra Holland, som skulle være kulturby værter 2018. I år genbesøger en mindre delegation årets kulturbyværter i Holland.

Flere repræsentanter fra MiU har været ude i landet og holde foredrag for andre landsbyer og nye klynger, og vi deltog i Realdanias Ildsjælefestival i Århus i august. Senere samme efterår var vi på Sjælland, hvor vi fik overrakt en flot andenplads i Landdistriktsprisen 2017.

Mange af vores arbejdsgrupper har nu været i gang i et par år, og således er Naturklubben nu veletableret, Naturfestivalen er blevet til Bålfestival og holdes nu i samarbejde med bl.a. Karpenhøj og må siges at være en stor succes, der er værd at gentage. Flere af vores grupper arbejder med naturprojekter så som Kystbefæstningsstien ved Sletterhage Fyr, andre stier på Helgenæs og bedre adgang for både ryttere, cyklister og gående i Nationalparken. Nyeste tiltag er en nyetableret Surfklub, som vel egentlig startede ud som en Surffestival, men nu er en ny forening på havnen i Knebelbro, til stor glæde for bl.a. de unge.

Der har de seneste år været arbejdet på at genrejse det gamle mejeri på Helgenæs. Det er desværre ikke lykkedes, men gruppen bag er ikke så lette at slå ud og de klør nu på med andre tiltag.

Fælleshaverne Rodzonen har travlt med dyr og grøntsager til stor glæde for børn, unge og ældre, som i fællesskab nyder haven og alle dens goder – et fint samarbejde med Lyngparken, der kun ser ud til at vokse år for år.

På samme måde har Kirkerne sammen med Lyngparken arrangeret ture ud i det blå for seniorerne i området. Opløftende eftermiddage i en altid helt fuld bus, hvor vi bl.a. har besøgt Jagtens Hus og Thorsager Kirke.

Vores gendannede Kulturgruppe arbejder med nye spændende ideer, så som en Børnefestival, foredrag og andre spændende kulturbegivenheder. Vi glæder os til at se, hvad det bringer med sig.

Vi ønsker jer alle en fortsat dejlig sommer og glæder os meget til at se, hvad det nye MIU år vil bringe for både de store og de små MIU-projekter, og ja mon ikke træerne vokser bare lidt ind i himlen.

Tak for det store stykke arbejde alle de frivillige lægger i Mols i Udvikling, men bestemt også i alle andre foreninger herude – uden dem havde vi ikke det samfund, vi har, så 1000 tak for det!

 Husk at hvis vi står sammen, så kan vi alt 😊

Mange sommerhilsner fra Formandskabet i Mols i Udvikling,

Grith Mortensen & Eva Hilligsøe Elsig

 

Mols i Udvikling kan kontaktes via mail på post@molsiudvikling.dk, hvis man ønsker yderligere information omkring projektet eller har lyst til at være med!

 


Brugermøde om Knudepunktet boblede over af gode ideer

Egnsteater, fællesspisning, brætspilscafé, indendørs tumlebane, skatermiljø, fællessang, madspildsprojekt, grejbank til naturture... ideerne var mange og stemningen god, da ca. 50 potentielle brugere af det kommende "Knudepunkt" mødtes til information og fælles brainstorm tirsdag aften på Molsskolen.

Af Sofie Saxtoft Højlund, Mols i Udvikling

Foto: Mols i Udvikling

Mols i Udvikling var vært for tirsdagens arrangement, som var det første i en række møder med det formål at informere og involvere interesserede borgere og kommende brugergrupper i opbygningen af det nye fælles hus for molboer, helboer og områdets gæster.

Processen omkring Knudepunktsprojektet har stået på længe - men målet ser ud til at være inden for rækkevidde. Med byrådets beslutning om at bevillige 14 mio. (her af 12 mio. til nyt børnehus), med støtte fra Tved Sparekassefond, med positiv dialog med de store fonde der skal medfinansiere projektet, samt ikke mindst med næsten 300.000,- indsamlede kroner fra lokalbefolkningen er der meget, der tyder på, at byggeriet bliver en realitet.

"Vi arbejder målrettet på, at vi indvier Knudepunktet med juletræsfest d. 20.12.2020", sagde Mols i Udviklings formand Grith Mortensen i sin velkomsttale på mødet.

Foto: Mols i Udvikling

Efter et kort statusoplæg fik mødedeltagerne til opgave at brainstorme over mulige aktiviteter og indholdsønsker til Knudepunktet. Det resulterede i et virvar af post it-notes og ideer, som i løbet af mødet blev systematiseret og kvalificeret gennem dialoger på tværs af de vidt forskellige borgergrupper, som var mødt op.

Foto: Mols i udvikling

Repræsentanter fra bl.a. Borgerforeningen, menighedsråd, ungdomsklub, Nationalpark Mols Bjerge, strikkeklubben, fællesbestyrelse og ansatte fra skole og børnehaver, naturklub, kulturklub, elevråd, IF Mols, Molshallen, Syddjurs Bibliotek og Lyngparken kastede sig ud i ivrige diskussioner, som både viste, at de kommende brugere af Knudepunktet har forskellige behov - men også at der er stor vilje til at finde frem til gode fælles løsninger.

Foto: Mols i Udvikling

Alle aftenens ideer og pointer er nu i hænderne på "Knudepunktsgruppen" under Mols i Udvikling. Her skal de dels bruges i de afsluttende forhandlinger med fondene, og dels indgå i det kommende forløb med arkitekter og entreprenører. Sidst men ikke mindst skal de spille en væsentlig rolle i at sikre, at Knudepunktet bliver et sted, hvor alle har lyst til at komme og lyst til at spille sammen med hinanden.

Hvis du har lyst til at vide mere om Knudepunktet og om, hvordan du kan støtte projektet med kroner og/eller engagement, kan du læse mere her. Kommende borgermøder og arrangementer annonceres via Mols i Udviklings Facebookside.


Åben have - Fælleshaven Rodzonen, torsdag d. 1. juni kl. 19.00.

Efter et år med aktiviteter i have området ”Rodzonen”, vil vi gerne vise hvor langt vi er kommet. Rodzonen er et samarbejde mellem Molsskolen, Børnehuset på Mols, Ældrecenter Lyngparken, og private borgere i Knebel.

Der er pt. skolehaver for ca. 100 børn fra børnehave til 6. klasse. Dertil fælleshaver for ca. 8 familier. For nylig er der blevet adgang fra ældrecenteret for rollator- og kørestolsbrugere.

Ud over haverne er der kaniner, høns, får og en and. Drivhus, rutsjebane, sandkasse, graveområde, pilehytte og bål hus.

Det er ikke en smuk have som står klar til fremvisning, men et aktivitetsområde hvor vi er mange som glædes over aktiviteter for alle aldersgrupper.

Så velkommen til at komme og opleve hvor langt vi er kommet med vores gode ideer og indspil til ”det gode liv” på Mols.

Mange hilsner

Jannie og Klaus (ejere) & Knud (koordinator)

Adresse: Porskærsvej 8, 8420 Knebel


Indvielse af Knuds bro ved fælleshaverne

Her kan du se video fra tirsdag den 15. november, hvor byrådsmedlem Ole Bollesen klippede snoren over til Knuds bro. God fornøjelse.

https://youtu.be/E4sA0326gzA