Hvorfor hedder det nye hus Molsværket?

Det nye fælleshus i Knebel er nu på vej, og når det står færdigt i 2023, kommer der til at stå “Molsværket” over døren. Her får du historien om navnet. 

Fredag d. 5. november blev første spadestik til Molsværket taget i Knebel. Det har været en lang rejse hen til det spadestik – og på turen er huset blevet kaldt “Knudepunktet”. Nu skal vi vænne os til et nyt navn, og det er der flere årsager til, fortæller Grith Mortensen, der er formand for Ejendomsfonden Knudepunktet Mols:

– “Knudepunktet” opstod som et midlertidigt navn, og det har gennem hele den indledende byggeproces også været kandidat til at blive det endelige navn. Vi har imidlertid haft et længere forløb med både en navnekonkurrence, og et arbejdsudvalg og et bureau, der alle har arbejdet med hvad barnet skal hedde. Det er nu mundet ud i et nyt navn, der fortæller en ny historie. Og det har vi brug for. Vi vil gerne væk fra det knudrede – og sammen med spadestikket signalerer det nye navn en ny start for vores fælles mødested.

Molsværket – en fællesskabsturbine

Molsværket vil være en fællesskabsturbine for udvikling af Mols og Helgenæs. Et sted, der danner rammen for grin, gak, leg og larm. Hvor der hoppes, synges, danses, spilles, spises og snakkes – og hvor man også bare kan sidde og glo ud i luften. Hvor der dufter af mad og indimellem lugter af sved. Hvor der diskuteres og debatteres. Hvor vi lytter og forstår. Et sted, for de lige og for de skæve. Et sted, hvor mangfoldigheden lever og åbensindet favner områdets forskellige mennesker. Hvor ideer og drømme får liv og leves, som en selvforstærkende energikilde, der skaber et Mols og Helgenæs i fortsat udvikling.

Sådan er Molsværket og alt det, vi forestiller os, der skal være af liv i huset, beskrevet af bureauet Walk. Bureauet har lavet Molsværkets nye grafiske identitet og har hjulpet os med at udtrykke det, der er vigtigt i forhold til huset, altså huset DNA. Det har Walk selvfølgelig ikke kunnet gøre uden en masse input, med- og modspil – og det er blevet givet af en arbejdsgruppe af lokale mol- og helboer.

Et andet input i processen var de mange gode ideer til navne, som mol- og helboerne kom med i en navnekonkurrence. Walk brugte elementer fra forslagene og kom op med navnet ”Molsværket”. Det navn synes arbejdsgruppen og Ejendomsfonden passer til det, vi ønsker os af huset, nemlig at det bliver en ”fællesskabsturbine” – en slags kraftværk for liv på Mols og Helgenæs.

Én af dem, der været med i processen omkring navn og grafisk identitet, er Torben Salomonsen, der både er aktiv i Fællesbestyrelsen og i Mols i Udvikling:

  • Jeg husker særligt, at vi havde en workshop med Walk, hvor vi i en brainstorm satte ord på fællesskabet. Alle var enige om, hvad huset skulle kunne. Det var og er vigtigt for os, at det er et hus, der rummer alle – et centrum for fællesskabet i området. Et samlingspunkt – både i fysisk og i overført betydning. Det var det vigtige i processen – og det som Walk har forsøgt at give udtryk i både navn og grafik.

Navnet har ligget længe i skuffen
Processen omkring et nyt navn ligger langt tilbage i tiden. Navnekonkurrencen blev afsluttet i foråret 2019, mens arbejdsgruppen og Walk arbejdede på det nye steds DNA i efteråret 2019. Samme gruppe har også været ved at tænke tanker omkring en ny hjemmeside og grafisk identitet for Molsværket. Men så gik byggeriet i stå i starten af 2020, som følge af en licitation, der mundede ud i for høje priser. Alt blev sat på pause, og planerne kom i skuffen. Ejendomsfonden har flere gange haft planer om at offentliggøre navnet, men anledningen har ikke været der. Corona bremsede alle planer om et borgermøde, hvor det ville være oplagt at fortælle om barnets nye navn. Indtil vi heldigvis kunne fejre starten på byggeriet med et første spadestik og en fest d. 5. november 2021. Her blev det endelig fortalt, at huset kommer til at hedde ”Molsværket”. Der blev også trukket lod blandt alle dem, der havde deltaget i navnekonkurrencen, og to vindere fik efterfølgende en gavekurv.

Nu er byggeriet sat i gang, alle skuffer er åbnet, og opgaverne er i gang igen. Så nu kan vi glæde os til, at “Molsværket” står klar i første halvdel af 2023.

Twitter
Visit Us
Follow Me
LINKEDIN
Share
Mols I Udvikling på Instagram