Lyt til ”Stemmer fra Mols og Helgenæs”

Ny podcast-serie sætter spot på mol- og helboer, fortid og nutid, landskab og liv. Igennem 10 afsnit besøger vi forskellige mennesker, der er knyttet til Mols og Helgenæs på forskellig vis. 

”Hvordan fortæller og bevarer vi de mange personlige historier fra Mols og Helgenæs for fremtiden”? Det spørgsmål var starten på en ny serie på 10 podcasts om begivenheder og mennesker på Mols og Helgenæs. Spørgsmålet rumsterede i formand for Kulturgruppen, Pål Ledaals tanker, og med hjælp fra Molsarkivet, andre kræfter i Mols i Udvikling og antropolog Suzan Tugcu er første afsnit i serien nu klar til at blive lyttet til.

Podcasten formidler menneskers historier. Nogle fra fortiden, andre om nutiden. Men i alle afsnit er det den personlige fortælling, der er bærende.

Serien er skabt af Kulturgruppen under Mols i Udvikling i samarbejde med Molsarkivet og med støtte fra Syddjurs Kommune og Tved Sparekasses Fond. Den er optaget og redigeret af Suzan Tugcu. Og formanden for Kulturgruppen er godt tilfreds med det første afsnit:

– Det første afsnit siger noget om, hvordan forskellige generationer har haft meget forskellige vilkår i forhold til det at flytte til. De to kvinder udtrykker sig forskelligt og lægger vægt på forskellige ting ved det at flytte til, og der er en fin kontrast i måden, de fortæller deres historier på, siger Pål Ledaal.

Ny på Mols og Helgenæs
Det første afsnit af “Stemmer fra Mols og Helgenæs” handler om at være tilflytter. Vi møder Signe Kirk Lomholt, der er flyttet fra Nørrebro til den lille landsby Vistoft på Mols med sin familie. Signe fortæller om sine bekymringer inden flytningen en december aften for tre år siden, og om hvordan huset, haven, området og ikke mindst naboerne har omfavnet hende og familien.

Vi tager også med, når Signe besøger sin farmor, Rie Lomholt, der flyttede til spidsen af Helgenæs for 62 år siden fra storbyen Aarhus. Det var en ganske anden tid, og oplevelsen af at være ny var også en ganske anden.  Der var ikke en velkomstkomité klar med kage og kaffe, men heldigvis fik Rie job som hjemmesygeplejerske og fik ad den vej adgang til fællesskabet.

Podcasten varer 25 minutter og kan findes på Mols i Udviklings hjemmeside, på Spotify, Google Podcast – og senere på Apple Podcast. Det er gratis at lytte med. De næste ni afsnit kommer løbende indenfor det næste år.

Lyt med her og se også fotos af Signe, Rie og huset i Vistoft, der i høj grad er omdrejningspunktet for fortællingen.

Twitter
Visit Us
Follow Me
LINKEDIN
Share
Mols I Udvikling på Instagram