Kultur-igangsættere på Mols og Helgenæs

Foredrag, børnekultur, vandrestier og fortællinger. Kulturgruppen under Mols i Udvikling sætter kulturaktiviteter i gang på flere fronter.


Klovnen Karina fik børnene til at grine til Kulturgruppens Børnekulturfestival i 2019. 

Kulturgruppen under Mols i Udvikling tæller fem medlemmer og har til formål at understøtte udviklingen af kulturelle tilbud på Mols og Helgenæs. Gruppen har i sin nuværende form været i gang siden 2018, fortæller Pål Ledaal, som er formand. Han flyttede til Mols med sin kone, Asta, i 2016 og havde lyst til at involvere sig i det lokale liv:

– Jeg var så imponeret over Mols i Udvikling og fik lyst til at være med. Det var bare et spørgsmål om, hvad jeg skulle være med i, og jeg valgte kulturen. Kulturgruppen var på det tidspunkt ikke aktiv, så jeg sendte en mail til de tidligere medlemmer, Christa Egense, Ole Nielsen og Christine Fentz – og så kom vi i gang, fortæller Pål Ledaal.

Foredrag og børnekultur
Kulturgruppen arrangerer hvert år to foredrag i samarbejde med Syddjurs Biblioteker. Et om foråret og et om efteråret. I april havde Kulturgruppen planlagt et foredrag om Mols’ geologi, men det er udsat pga. corona. Efterårets foredrag er med forfatteren Josefine Klougart og er planlagt til den 1. oktober, og det håber Kulturgruppen på kan gennemføres.

I efteråret har gruppen også planer om at være med i den landsdækkende Børnekulturnat i samarbejde med Syddjurs Kommunes Kultursekretariat:

– Vi overvejer at deltage i Børnekulturnatten med fortællinger ved Sletterhage fyr, eventuelt i samarbejde med Fyrets venner. Vi har fået et nyt medlem i Kulturgruppen fra Helgenæs, Kirsten Pedersen, og hun fik den ide. Det er dejligt med et medlem fra Helgenæs, for det åbner nye muligheder, siger Pål Ledaal.

Børnekulturfestival i 2021
I april 2019 havde Kulturgruppen debut på en børnekulturfestival i Knebel. Her kunne børn i alderen tre til 13 år deltage i en lang række kulturelle aktiviteter, som lokale kunstnere og kunsthåndværkere bød ind med:

– Der var aktiviteter på flere områder i byen. Flest på Molsskolen og i Molshallen, men der var også kor i kirken, kreative aktiviteter i Lyngparken, bogbussen var her, og der var teaterindslag fra Helgenæs stadsteater, Secret hotel og Klovnen Karina. Børnene kunne også deltage i tegnekonkurrence, show dans, lege og bevægelse i hallen og bage pandekager på bål, fortæller Pål Ledaal.

Børnekulturfestivalen blev et tilløbsstykke, og cirka 250 børn og deres voksne havde en dejlig dag. Kulturgruppen har derfor planer om at gentage succesen, dog kun hvert andet år, for det er et ganske stort arbejde at sætte sådan en børnekulturfestival i søen. Næste gang børnene på Mols og Helgenæs bliver inviteret til børnekulturfestival bliver derfor i 2021. 

Vandrestier og lokale fortællinger
Kultur er et vidt begreb, og det spejler sig i Kulturgruppens projekter. Et tidligere medlem af Kulturgruppen, Ole Nielsen, startede et projekt op omkring en sti langs kysten på Mols og Helgenæs. Den idé lever stadig, nu i et samarbejde mellem Kulturgruppen og Dansk Naturfredningsforening. Lige nu arbejdes der på at lave en app, der kan vise vej, fortæller Pål.

Et andet spændende projekt for Kulturgruppen handler om at indsamle fortællinger om Mols og Helgenæs fra ældre borgere:

– Vi har planer om et projekt i samarbejde med blandt andre Molsarkivet om interview med ældre folk om gamle dage på Mols og Helgenæs. Vi har forskellige temaer, fx centralisering af skolen og processen med at nedlægge de gamle landsbyskoler. Vi tænker at udgive historierne som Podcast. Vi kan ikke løfte opgaven alene, og derfor har vi kontakt til to lokale journalister og en lokal filmmand, der også er i gang med et projekt i samme boldgade. Vi har masser af ideer, men lige nu ligger projektet stille pga. corona, fortæller Pål Ledaal.

Vil du være med?
Hvis du har lyst til at være med i Kulturgruppen, er det bestemt en mulighed:

– Kulturgruppen er en åben gruppe, hvor interesserede er velkomne. Det kræver kun, at man har interesse for kulturområdet, og at man vil være med og yde lidt. Vi har ingen særlige krav til nye medlemmer, siger Pål Ledaal.

Du  kan læse mere om Kulturgruppen her eller kontakte Pål Ledaal på paal.ledaal@gmail.com.

Twitter
Visit Us
Follow Me
LINKEDIN
Share
Mols I Udvikling på Instagram