Tilbageblik på 2021

2021 er netop slut, og det er tid til at kigge lidt tilbage. Det har været et år med udfordringer – men også med kæmpe sejre for Mols i Udvikling.  

Lad os dykke ned i året og se, hvad det bød på:

Januar – corona-nedlukning og oplukning af byggeri
I januar var vi stadig i coronanedlukning, og det betød, at Mols i Udviklings grupper ikke kunne samle mol- og helboer til aktiviteter. Alligevel bød måneden på en særdeles vigtig begivenhed:

Byggeriet af Molsværket, som på dette tidspunkt stadig blev kaldt Knudepunktet, blev genstartet. Projektet blev gennemgået og tilpasset, så det kunne komme i licitation for 2. gang. Et stort arbejde blev lagt i det fra totalrådgiver, projektgruppe, styregruppe, brugergrupper, kommunen og fra fondene, og resultatet blev et endnu skarpere projekt, stadig med fællesskabet i centrum. I januar meddelte LAG Djursland, at de ville støtte byggeriet med 800.000 kr. til en ny multisal. Og dermed startede året med ny energi til vores byggeprojekt.

Molslægerne havde en hjertestarter i overskud – og den endte på en mur i Begtrup via ambassadørnetværket, så nu er trygheden øget i Begtrup og omegn.

Februar, marts og april – et “vildt”, men stille forår

Nationalpark Mols Bjerge og Syddjurs Kommune igangsatte projektet “Vores Vilde Natur” og Mols i Udvikling var med i opstarten af projektet. Ideen er at skabe mere vild natur i lokalområdet ved at give lokale fællesskaber den viden og sparring, der er brug for, for at realisere projekterne. To lokale projekter på Mols og Helgenæs blev valgt ud til at være med. Den ene var Knebel-Rolsø-Agri-Egens Kirker, der ville skabe små “biodiversitetsoaser” på kirkernes arealer og siden udbrede erfaringerne til andre kirker. Det andet projekt fokuserede på Borup, der sammen med Helgenæs Naturefterskole ville omlægge et engareal til vild natur og samtidig styrke naboskabet. Vi glæder os til at se resultaterne af de vilde ideer.

I april fik Mols i Udvikling besøg af fra P1-programmet Public Service, der lavede et indslag om livet i yderkanten under overskriften: “Den store urbanisering holder pause”. Journalist Mette Marie Twisttmann var på Mols til en snak om liv og udvikling på Mols og Helgenæs. Hun snakkede med Marianne Als Nielsen om fællesspisninger og Grith Mortensen om Mols i Udvikling, fællesskaber og Molsværket. Hun gik tur med Torben Salomonsen i Mols Bjerge og hørte om, hvordan det er at være flyttet til Mols med familien fra storbyen, og hun blev klogere på den store rolle som den lokale idrætsforening spiller i en samtale med Christine Vistoft. Tovholder Eva Strøm fortalte om lidt af hvert på vej rundt i bilen, og det hele blev klippet ned og sendt i mindre bidder i en udsendelse, der også havde programchef Stine Lea Jacobi fra Realdania i studiet. Stine Lea fortalte en masse ekstra om noget af det, der gør Mols og Helgenæs til et ret fantastisk sted at bo og besøge.

 Maj kom med nye stemmer
Det første afsnit af podcasten “Stemmer på Mols og Helgenæs” udkom i maj. Det handlede om at flytte til Mols. Bag podcasten står Kulturgruppen under Mols i Udvikling, Molsarkivet og en redaktionsgruppe med andre fra Mols i Udvikling. Podcasten optages og redigeres af antropolog Suzan Tugcu, og den er støttet af Syddjurs Kommune og Tved Sparekasses Fond. Der er udkommet i alt seks ud af ti afsnit – og de sidste afsnit kommer i løbet af 2022. I 2021 er der kommet afsnit med titlerne:

  • Afsnit 6: Fyret på spidsen af Helgenæs
  • Afsnit 5: Sange til Mols og molboerne
  • Afsnit 4: Pigeliv på Mols
  • Afsnit 3: Sommerfest på Mols
  • Afsnit 2: Et helt livs somre på Mols
  • Afsnit 1: Ny på Mols og Helgenæs

Læs mere på molsiudvikling.dk – eller lyt med her 

Maj blev også måneden, hvor byggeriet af Molsværket blev udbudt i licitation igen. Forud gik mange måneders arbejde med at få licitationsmaterialet gjort klar.

Sidst i maj var corona-restriktionerne lettet, men ikke væk, og derfor indbød Madhusgruppen til udendørs fællesspisning. Årets tidligere fællesspisninger var blevet aflyst, og maden i stedet delt ud til en bred gruppe, der ellers har deltaget i fællesspisningerne.

Måneden sluttede med besøg fra Vejle Kommune, der gerne ville høre noget om, hvordan kommune og civilsamfund samarbejder på Mols/Helgenæs. Det fik de masser af viden om fra vores formandskab, Grith Mortensen og Kasper Østvig Nissen.

Juni – Afsked og børnekultur
I juni mistede vi Flemming Engberg Jensen, tidligere halinspektør, efter lang tids sygdom. Det var og er et stort tab – også for Mols i Udvikling. Kasper Nissen, formand for Molshallens forretningsudvalg og næstformand i Mols i Udvikling, skrev et mindeord på vegne af Molshallen og Mols i Udvikling. Læs det her

Sidst i juni var der børnekulturdag i Knebel med kirkestomp, kreaworkshop, gøgl og teater, lækre bålstegte pandekager, historier og besøg af bogbussen, der var fyldt med eventyrbøger. En dejlig dag for store og små. Bag dagen stod Mols i Udviklings kulturgruppe og Kulturcentralen.

Juli – Fællesskab og motion
Juli startede med en gentagelse af kampagnen “Mød os på Mols”, hvor Bosætningsgruppen og et hold af kaffeværter inviterer nysgerrige til kaffe og en snak om, hvordan det er at bo på Mols og Helgenæs. Kampagnen kørte på store skilte i området, i annoncer i lokalavisen via ejendomsmæglerne og på Facebook. Igen i år fik vi ikke så mange besøgende, men signalværdien er stor. Her er der plads og fællesskab til dem, der ønsker sig det. Kampagnen sluttede i september.

I starten af juli genindviede vi også Kløverstierne på Mols. To af ruterne, den røde og den sorte, havde gruppen lagt uden om Vistoft Plantage, hvor mange tidligere for vild. Genindvielsen blev fejret med guidede gåture på de tre lange ruter og kaffe og boller bagt af Madhusgruppen. Mellem 40 og 50 deltog i turene. Genindvielsen var arrangeret af Mols i Udviklings Kløverstigruppe, IF Mols og en gruppe gå-værter i fællesskab med støtte fra Nordea-fonden og vand til turen fra Sparekassen Djursland.

Midt i juli var Mols i Udvikling-gruppen “Os der bor her hele året” med til at genoplive sommerloppemarkedet i Femmøller Strand. Der var 60 boder med loppefund og kunsthåndværk, teater for de mindste og rundvisning i Eigil Fischers Ferieby.

Sidst i juli blev en ny en-dagsfestival, “Ved Vandet”, på Skødshoved taget rigtigt godt imod. Der var yoga, marked, vandretur, litteraturoplæsning, koncerter og fællessang. Dagen blev en stor succes med omkring 1.000 deltagere over dagen. Hovedparten af gæsterne havde en tilknytning til Mols, enten som fastboende eller sommerhusejere. Folkene bag, to unge fra sommerhusfolket, har nu lavet en forening og regner med at gentage succesen i 2022. Festivalen blev støttet af blandt andre vores lokale Nordea-pulje.

August: Det pibler frem
I starten af august bakkede Mols i Udvikling op omkring et nyt klimatiltag med en app og en bæredygtighedsfestival. App’en hedder MyHouse, og giver en mulighed for at lave en klimaplan og få tips til, hvordan ens husstand kan leve både billigere og mere bæredygtigt. Derudover var der en bæredygtighedsfestival i september på Rosenholm Slot. Indsatsen blev lavet i et samarbejde imellem Syddjurs Kommune, Rosenholm Fonden og MyHouse. Og det hele handlede selvfølgelig om, at Syddjurs Kommune skal være et endnu dejligere og grønnere sted at bo.

I august kunne Madhusgruppen endelig afholde den første fællesspisning i laaaang tid. Det blev en fin aften med lækker buffet og ca. 50 deltagere.

August var også måneden, hvor arbejdsgruppen bag Byens Blå Torv kunne præsentere projektet “Blå Torv Version 2.0”. Arkitektfirmaet Lapland og det rådgivende ingeniørfirma A1Consult havde gennemarbejdet det første skitseproces til en version 2.0, som blev præsenteret på havnen i Knebelbro for brugere, borgere, politikere m.fl. Efter mødet var der havnevandring sammen med Lapland og A1Consult, hvor der var mulighed for at stille spørgsmål og gå i dialog omkring projektet.

Læs også om projektet i artikel fra Lokalavisen her

På månedens allersidste dag deltog rigtig mange i Lokaldysten i Knebel. Det var første gang, at Lokaldysten blev afholdt, og konceptet var, at så mange som muligt skulle gå, løbe og/eller cykle så langt som muligt i tidsrummet fra kl. 17-19. Det blev til 1.182,5 km i alt, hvilket omtrent er 2,5 km per indbygger. Madhusgruppen bagte vafler, IF Mols’ lille salgsvogn var på plads og en hoppeborg gav lidt ekstra motion til børnene. Et fint, fint arrangement, som Syddjurs Kommune og DGI stod bag i samarbejde med IF Mols, Mols Mountainbike Klub, Madhusgruppen og Mols i Udvikling. Mols/Helgenæs dystede mod tre andre lokalsamfund/klynger, nemlig Midtdjurs, Ådalen og Tirstrup/Balle. Og vi vandt! 5.000 kroner og en hel masse hæder, selvfølgelig. Vi er klar igen i 2022.

September – fællessang og nomineringer
September startede med Alsang: fællessang for alle aldre. Først var der fællessang i  Lyngparken med et repertoire for de ældre; derefter på Molsskolen med sange, som de yngste kunne synge med på, og til sidst var der sange for alle dem i midten – også på Molsskolen. To lokale kor deltog i dagen. Cirka 70 kiggede forbi i Lyngparken, 20 til arrangementet for de yngste – og en plænefuld sangglade borgere deltog i det sidste arrangement foran Molsskolens festsal.

Alsang er et landsdækkende initiativ, og på Mols var det kirkerne på Mols og Helgenæs, Borgerforeningen, Lyngparken, Molsskolen og Mols i Udvikling, der stod bag arrangementet.

Dagen efter var der Syddjurs Awards i Kolind. Hele seks var nomineret fra Mols og Helgenæs:

  • Fritidsprisen: Kasper Østvig Nissen, Molshallen
  • Frivilligrådets Pris: Madhusgruppen, Mols i Udvikling
  • Nationalpark Mols Bjerges Pris: Tilgængelig Natur-gruppen, Mols i Udvikling
  • Provstiets Pris: Anne Hanson, Corona-pilgrimsvandringer i Mols Bjerge
  • Rotaryklubbernes Pris: Lyngblomstens redaktørgruppe, Mols og Helgenæs
  • Talentprisen: Albin Vognsen, kørestolsfodbold

Trods de mange nomineringer, fik Mols og Helgenæs ikke nogen priser med hjem, desværre. Vi tager revanche i 2022 😉

Endelig blev padel- og multibanen bag Molshallen åbnet – og i september var der introduktion ved DGI til padeltennis. Udover de to baner er der også lavet et træningsområde med redskaber og en sti med forhindringer op i bakken bag hallen. Det er IF Mols, der står bag med midler fra Tved Sparekasses Fond og LAG Djursland.

Oktober – lyttecafe og et godt budskab
I oktober inviterede Kulturgruppen og redaktionsgruppen bag podcastserien “Stemmer på Mols og Helgenæs” i samarbejde med Syddjurs Biblioteker til “Lyttecafe”. Et nyt koncept, hvor der var mulighed for at få viden, praktisk hjælp og inspiration til at komme i gang med at lytte til podcast. Aftenen bød også på en fælles lytning af afsnittet “Sommerfest på Mols” fra podcast-serien.

I oktober kunne styregruppen bag byggeriet af Molsværket endelig afsløre, at byggeriet kunne gå i gang. Der var fundet ekstra midler, og dermed kunne projektet realiseres. Læs meget mere om byggeriet her

Endelig var Kasper Østvig Nissen i Nimtofte den 6. oktober. Vi var inviteret af borgerforeningen I Nimtofte i forbindelse med deres by-fornyelsesprojekt, som er støttet af Syddjurs Kommune med 2 mio. kr. Omdrejningspunktet for foredraget var Mols i Udvikling — hvordan gør man det? Altså Mols i Udvikling som et eksempel på lokal landdistriktsudvikling.

I oktober var det også budgettid i kommunen, og her blev der udover ekstra midler til Molsværket og en bevilling til Det Blå Torv også afsat midler til bevægelsesbåndet ned gennem Molsskolens gårdrum og ned til Molsværket. Udover bevillingen fra kommunen finansieres projektet af Nordea-fondens bevilling til Mols i Udvikling og af Molsskolen. Det forventes, at renoveringen af skolegårdene kommer til at finde sted i 2022/23.

November – 1 .spadestik, mere fællesskab og corona
Endelig, den 5. november kunne en hel skole, børnehaver, borgere og politikere stikke spaderne i jorden til første spadestik på Molsværket. Det blev fejret med nye vers til Mols i Udviklingssangen, grillpølser, musik og masser af mulighed for at høre om og spørge ind til byggeriet. Læs mere om første spadestik her

Reparationscafeen i Lyngparken åbnede endelig i starten af november. Gruppen bag havde gjort alt klar i foråret, men måtte aflyse åbningen pga. stigende smittetal. Det varede desværre ikke længe, for midt i december måtte den lukke igen pga. corona. Vi krydser fingre for, at 2022 bliver året, hvor reparationscafeen kommer rigtig godt i gang.

Vores formand holdt i starten af november et oplæg i Trustrup-Albøge-Lyngby Kirker om Mols i Udvikling og hvordan man kan samarbejde på tværs af landsbyer og foreningsliv.

Og så var der Børnekulturnat i og omkring fyret på Helgenæs. Og der var hemmeligheder på programmet ved Sletterhage Fyr. Først fik vi fortællingen om sømandens hemmelige møde med en violinspillende kvinde, der kiggede forbi. Derefter var der bål og kakao i mørket. Fin dag arrangeret af kulturgruppen og Fyrets Venner som en del af Syddjurs Kommunes koncept for Børnekulturnatten.

Bosætningsgruppen holdt velkomstbrunch for tilflyttere fra 2020 og 2021, og cirka 100 mødte op til en formiddag med lækker mad fra madhusgruppen, indlæg fra Borgerforeningen Mols – Distriktsråd for Mols og Helgenæs og Mols i Udvikling – og selvfølgelig med masser af tid til at møde nye mennesker og skabe nye netværk.

November bød også på to gange børneteater og et forfatterforedrag med Josefine Klougart, som blev aflyst sidste år. Det blev afholdt af Syddjurs Biblioteker i samarbejde med Kulturgruppen.

December – nisser på spil
December bød på nye nedlukninger, men heldigvis har vi strikkekonerne, der igen i år fik sat nissehuer ud på en kort nisserute fra Molsskolen. Den får mange glæde af i hele december.

Det var året, som det så ud. Tænk at vi nåede så meget i en tid, hvor corona spøgte i langt de fleste af årets måneder. Godt gået til alle jer, der har løftet fællesskabet trods benspænd 😊

Og med de ord ønsker formandskab og tovholder alle et rigtig godt nytår.

Grith Mortensen, Kasper Østvig Nissen og Eva Strøm

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
LINKEDIN
Share
Mols I Udvikling på Instagram