Krybbespil med stof til eftertanke på Mols

Onsdag d. 20. december kl. 17 slår Tved Kirke dørene op til årets krybbespil: ”En stjerne på himlen”. I år byder forestillingen på hele 21 spirekorsbørn i smukke, skræddersyede kostumer. Organist og korleder Judith Völker håber, krybbespillet kan give børn og voksne lidt at tænke over i julen.

Af Sofie Saxtoft Højlund, Mols i Udvikling

Valdemar, Anton, Mathilde og Julie øver hyrdernes sang i Tved Kirke. Foto: Michelle la Cour Villumsen

”Julen skal ikke bare handle om at flå 1000 gaver op. I ’En stjerne på himlen’ lærer vi, at det er kærligheden som bliver født, når det er jul. Om du er lille eller stor, rig eller fattig betyder ingenting – alle er vigtige, og vi skal passe på hinanden”

Judith Völker er ikke alene en dygtig organist og korleder ved kirkerne på Mols og Helgenæs, hun er også et menneske med stærke værdier og et passioneret ønske om at bidrage til børn og unges liv via musikken. Sognepræst Jan Schmidt kalder hende ”et sandt arbejdsjern”, som med stort engagement driver både babysalmesang, spirekor, juniorkor, ungdomskor og 2 voksenkor (plus det løse) i et område med blot ca. 3700 borgere.

For Judith Völker har krybbespillet en helt særlig betydning. I Tyskland, hvor hun er vokset op og bl.a. har arbejdet som organist i Matthias Claudius Kirke i Hamborg, er krybbespil en helt fast julebegivenhed i mange kirker. På Mols og Helgenæs er det nu tredje gang, Judith og spirekoret opfører krybbespil – med ny vinkel og nyt manuskript hvert år, men også med respekt for traditionen.

”Et godt børneliv er funderet på ritualer. Når man besøger de samme steder og gør de samme ting år efter år, får man efterhånden følelsen af at ’høre til’. Det er meget værdifuldt for os som mennesker.”

Judith instruerer englene i at synge, så det også høres på de allerbagerste rækker. Foto: Michelle la Cour Villumsen

Høje ambitioner og blik for hvert barn

Som barn drømte Judith Völker om at blive leder af et børnehjem, men de musikalske evner trak hende i retning af konservatorieuddannelse og organistkarriere. I dag glæder hun sig over at kunne forene musikken og kærligheden til børn:

”Jeg kan grundlæggende rigtig godt lide børn, og jeg elsker at se, når de har det sjovt og bliver revet med af musikken. Jeg prøver at have øje for hvert enkelt barn, for alle skal have en god oplevelse og føle, at netop deres rolle er vigtig”.

Både forældre og korbørn mærker Judiths engagement. Birthe Linddal er mor til Ferdinand, som spiller en af de tre vise mænd. Hun siger:

”Man mærker med det samme, at Judith har et højt ambitionsniveau. Hun vil gerne have alle med, og musikalsk skal det også bare virke. Jeg tror, mange børn nyder, at man sammen med Judith skal lære noget og opnå noget sammen. Der er en disciplin og nogle stærke værdier, som gør, at både børn og voksne får lyst til at bidrage”.

21 drenge og piger står på scenen, når “En stjerne på himlen” opføres i Tved Kirke. på onsdag d. 20. dec. kl 17. Foto: Michelle la Cour Villumsen

Kor er sjældent fællesskab mellem drenge og piger

I år har består koret af 14 piger og 7 drenge i 2. og 3. klasse, og det glæder ikke mindst Judith at mærke interesse fra flere drenge i en tid, hvor mange fritidsinteresser er stærkt kønsopdelte:

”Jeg var jo ung i 70’erne, hvor man ikke gjorde særlig forskel på drenge og piger. I dag minder opdragelsen jo nærmest om 50’ernes skarpe opdeling mellem pigeting og drengeting, pigefarver og drengefarver. Det er synd og skam. Kor er godt fællesskab for drenge og piger, og man lærer både at kunne synge, men også at kunne præstere og optræde foran et publikum. Det kan man bruge hele livet.”

Jakob og Ferdinand spiller to af de vise mænd. De flotte kostumer er doneret af Tved Sparekassefond og syet af Susanna Hansen. Foto: Michelle la Cour Villumsen

Anton, Ferdinand og Jakob er tre af de drenge, som synger og spiller med i ”En stjerne på himlen”. De er enige om, at kor er fedt:

”Ja, det er virkelig fedt! Man lærer at synge, man får en masse oplevelser sammen med sine kammerater, og så hygger vi os i pausen, hvor Judith altid har en lækkerbisken med”, fortæller Ferdinand.

Og selv om de er børn på blot 9-10 år, kan de sagtens fornemme, at koret ikke bare er venstrehåndsarbejde for deres korleder.

”Når man kommer til kor, kan man altid mærke, at Judith har gjort noget ud af det. Det er dejligt, og jeg tror, Judith bruger meget af sin fritid på os”, siger Ferdinand.

I krybbespillet forenes sang, skuespil, musik og scenografi, og de tre drenge er enige om, at det gør det ekstra sjovt at være med.

”Vi skal lave en masse fagter, og vi har fået nogle virkelig flotte kostumer. Det gør, at man faktisk føler, man er den person, man skal spille”, siger Jakob, som sammen med Ferdinand og en tredje dreng spiller de tre vise mænd.

Anton har rollen som en af hyrderne, og han glæder sig til opførelsen: ”Det bliver så sjovt, og jeg glæder mig til, at der kommer vildt mange og ser os”.

Johs går i 2. klasse og spiller Josef i “En stjerne på himlen”. Foto: Michelle la Cour Villumesn

Lokal opbakning

Forældre og lokalsamfund har spillet en stor rolle i tilblivelsen af ”En stjerne på himlen”. Der assisteres med logistik og praktik, og ikke mindst er der søgt og bevilliget i alt 37.500,- fra den lokale Tved Sparekasses Fond til flotte, skræddersyede kostumer.

”Det betyder rigtig meget for mig at mærke opbakningen, og så er det jo herligt, at vi kan opføre en forestilling, som er smuk i sin helhed. Endda i Tved Kirke, hvor alterrummet nærmest er bygget som en scene. Jeg synes virkelig, vi har et godt kor i år, så jeg er meget fortrøstningsfuld”, fortæller Judith.

”En stjerne på himlen” opføres i Tved Kirke onsdag d. 20/12 kl. 17. Der er gratis adgang og alle er velkomne.

Også engle kan få grineflip. Foto: Michelle la Cour Villumsen

Twitter
Visit Us
Follow Me
LINKEDIN
Share
Mols I Udvikling på Instagram